Survival kit: zelf samenstellen of compleet kopen
Een survival kit bevat een aantal essentiële tools die je nodig hebt om in leven te blijven tijdens een noodsituatie. Noodzaken heeft alles in huis, én op voorraad, om zelf een survivalkit te kunnen samenstellen. Of ga voor een gevulde survivalkit.
Survival kit: zelf samenstellen of toch compleet kopen?
Bij Noodzaken hebben we alle belangrijke items om zelf een survival kit samen te stellen maar je kunt ook een kant-en-klare overlevingskit aanschaffen. Wij leveren vooral de survivalkits van BCB. Het Britse BCB stelt al jarenlang survivalsets samen die o.a. in het Britse leger gebruikt worden. Aan ervaring dus geen gebrek bij BCB, en een kant-en-klare kit aanschaffen scheelt je ook heel wat tijd. Klik hier om onze kant-en-klare survivalkits te bekijken.
Onze tip: gebruik een kant-en-klare survivalkit als basis
Een goede optie is om een van de survivalkits uit ons assortiment aan te schaffen en daar vervolgens een aantal zaken aan toe te voegen. Of om onderdelen te vervangen door betere varianten. Zo zou je gewone lucifers uit een survivalkit kunnen vervangen door UCO survival matches of een snelverband, pijnstillers of zelfs een waterfilter kunnen toevoegen.
Wat moet er allemaal in mijn survivalkit?
Wanneer je zelf een overlevingskit gaat samenstellen moet je je ook afvragen waar je de survivalkit in gaat bewaren. Het maakt nogal uit of je je survivalkit aan je broekriem wilt dragen of in het dashboardkastje van je auto wilt doen. Is het belangrijk dat jouw survivalkit waterdicht is? Zo zijn er nog meer vragen die je jezelf moet stellen.
Ga je voor de absolute basis, zo minimaal en lichtgewicht mogelijk, of wil je een iets uitgebreidere set waar je meer verschillende situaties het hoofd mee kunt bieden? Vind je vuur maken belangrijk en wil je daarom zeker 2 middelen om vuur te kunnen maken? Of wil je wat meer aandacht aan het ehbo-gedeelte besteden en vind je een paar pleisters niet voldoende? Kortom, heel wat vragen voordat je je survivalkit gaat vullen. Waar is je survivalkit voor bedoeld? Voor hoeveel personen? Voor welk klimaat?
Ok, waar moet ik die survivalspullen in stoppen?
Je kunt je survival-items in een tasje, dry-bag, capsule, blikje of opbergbakje stoppen. Je hebt zelfs speciale broekriemen waar je een aantal kleine spullen in kunt stoppen. Je kunt een metalen of kunststof waterfles gebruiken om je kit in te bewaren.
Je kunt natuurlijk zelf een persoonlijke voorkeur hebben voor een bepaalde manier van verpakken, maar het kan ook gewoon handiger zijn om een survivalkit in een tasje te hebben zitten of juist in een stevige waterdichte capsule van metaal.
Wil je ook een waterfilter in je survivalkit of meer ehbo-artikelen dan volstaat een klein blikje of capsule niet meer. Dan kan een waterdichte pack-sack of een tasje zoals deze Combat Wash Kit van Highlander een goede keuze zijn.
Laten we eens beginnen met de inhoud van de survival kit.
Je kunt de inhoud verdelen in een aantal categorieën. Binnen deze categorieën kun je gaan bepalen hoe uitgebreid of minimaal je te werk wilt gaan. Een aantal zou je zelfs weg kunnen laten, het is maar wat jij wilt.
Waarom zou je bijvoorbeeld vishaakjes en en een speerpunt in je survivalkit willen stoppen als jouw survivalkit opgezet is om in de stedelijke omgeving een aantal dagen te kunnen overleven. Of wanneer jij er vanuit gaat dat je in de bossen van de Ardennen echt wel binnen 3 dagen gevonden zult worden en dus meer belang hecht aan een goede fluit, een seinspiegel en middelen om je warm en droog te houden. Een mens kan tenslotte wel een hele tijd zonder eten. Water en warmte zijn veel essentiëler.
De inhoud is ook afhankelijk van het seizoen of de regio waar je de survivalkit mee naar toe neemt. In de tropen besteed je meer aandacht aan anti-insect-middelen als DEET of een hoofdnet tegen muggen. In winterse omstandigheden ligt de nadruk meer op warmte met items als handwarmers en nooddekens.
Onderstaande items zijn suggesties, er zijn nog veel meer items die je in een survivalkit kunt stoppen en zoals gezegd, je kunt het zo minimalistisch of zo uitgebreid maken als je zelf wilt.
Warmte & Shelter
- Isolatiedeken
- Lucifers
- Firesteel
- Aansteker
- Tondel
- Handenwarmers
- Survival-bag (te gebruiken als poncho, regenwateropvang, afdak, grondzeil, etc.)
- Bivy-bag (noodslaapzak)
- Tube-tent (noodtent)
- Tarp (afdak)
Eerste Hulp & Gezondheid
- Pleisters
- Hechtpleisters (rolletje)
- Snelverband
- Elastisch windsel
- Wondpleisters
- Alcoholdeppers / antiseptica
- Driekante doek
- Pincet
- Naalden
- Veiligheidsspelden
- Nitril handschoenen
- Pijnstillers
- Brandzalf
- Zonnebrandmiddel (minimaal factor 30)
- Zonnebril (100% UV-bescherming)
- Medicatie (persoonlijke)
- EHBO-instructies
Water & Eten
- Waterzuiveringstabletten
- Waterfilter
- Folie-zakjes met drinkwater
- Plastic zak (voor o.a. water)
- Waterfles (kan ook meteen de verpakking van de survivalkit zijn)
- Visgerei (haakjes, loodjes, visdraad)
- Visnet(-materiaal) (om te vissen)
- Koperdraad (om o.a. strikken te zetten)
- Aluminium folie (o.a. om een pannetje te maken, opvang condensatie-water)
Signalering, Navigatie & Informatie
- Knoopkompas
- Seinspiegel
- Seinfluit
Tools & Overige
- Survival-instructies