Noodpakket samenstellen: alle items die je nodig hebt
Als er zich een noodsituatie voordoet is het belangrijk om voorbereid te zijn. Met name in de eerste 72 uur is het in noodsituaties van belang om over de juiste middelen te beschikken. Op deze pagina vind je diverse items om in je noodpakket te stoppen.
Als er zich een noodsituatie voordoet is het belangrijk om voorbereid te zijn. Met name in de eerste 72 uur is het in noodsituaties van belang om over de juiste middelen te beschikken. Zo geef je het overheidsapparaat voldoende tijd om in actie te komen. En om zaken als de openbare orde en basisvoorzieningen te herstellen.
Met een noodpakket ben je voorbereid op noodsituaties en kun je deze periode overbruggen. Je kunt kiezen voor de kant-en-klare samengestelde noodpakketten van Denk Vooruit. Of je kunt natuurlijk zelf een noodpakket samenstellen.
Wil je zelf een noodpakket samenstellen?
Dan is het belangrijk om goed over de inhoud na te denken. Stel jezelf dan zoveel mogelijk vragen. Wil je het langer dan 72 uur kunnen volhouden? Wil je lang houdbare voeding en drinkwater aan jouw noodpakket toevoegen? Op welke noodsituaties wil je je voorbereiden? Ga je een noodpakket maken voor je woning, voor in je auto, je zeilboot of voor op je werk? Ga je je overlevingspakket in opbergbox verpakken of ga je zelf een noodrugzak samenstellen?
Noodpakket samenstellen
Het samenstellen van een noodpakket kun je het best doen aan de hand van de richtlijnen die Rijksoverheid door middel van de Denk Vooruit campagne heeft opgesteld. Een team van experts is tot deze lijst gekomen; wanneer je over de middelen op deze lijst beschikt weet je zeker dat je het de eerste dagen volhoudt. Je kunt deze info ook terugvinden in ons blog-artikel 'Wat zit er in een noodpakket?'.
Wanneer je zelf een pakket samenstelt kun je dit natuurlijk volledig naar eigen wens indelen. Maar het is wel verstandig om zoveel mogelijk van de basiszaken uit de richtlijnen van Denk Vooruit in je eigen overlevingspakket op te nemen.
Je kunt naast deze elementaire spullen overwegen om bijvoorbeeld waterzuiveringstabletten, noodrantsoenen, een powerbank, survival handboek, een waterfilter of andere zaken toe te toevoegen.
In unieke omstandigheden of wanneer hulp langer dan 72 uur op zich laat wachten is een standaard noodpakket volgens de Denk Vooruit richtlijnen waarschijnlijk niet toereikend.
Eten en drinken (noodrantsoenen) toevoegen aan noodpakket
Wanneer je zelf een noodpakket wilt samenstellen denk je er waarschijnlijk ook over na aan om er eten en drinken aan toe te voegen. De Rijksoverheid adviseert dit inmiddels ook als standaard inhoud voor een noodvoorziening. Het is dus aan te bevelen om lang houdbaar voedsel aan je noodvoorziening toe te voegen. Voedingsmiddelens zoals ingeblikt voedsel, gevriesdroogde voeding en noodrantsoenen. En sla ook voldoende drinkwater op. Vruchtensappen e.d. zijn natuurlijk verstandig om voldoende op voorraad te houden.
De Duitse overheid adviseert haar burgers ook om altijd water en houdbaar voedsel voor enkele dagen in huis te hebben. De Duitse overheid adviseert om een voorraad water en voedsel voor tien dagen in huis te hebben. Op deze manier kun je een noodsituatie gemakkelijker volhouden en is de overlevingskans groter (ook als het langer dan 72 uur duurt). Daarnaast helpt het als je gehydrateerd bent en voldoende voeding op hebt. Dan kun je beter op stress-situaties reageren.
Twijfel je over het filteren van water of wil je een oplossing voor de korte termijn? Dan is voorverpakt water een handig alternatief, zo heb je in ieder geval een aantal dagen schoon en veilig drinkwater. Wil je jezelf voor langere tijd van schoon drinkwater verzekeren? Dan is het noodzakelijk om een waterfilter en/of waterzuiverende tabletten te bestellen. Ook deze zijn via Noodzaken.nl verkrijgbaar.
Beginnen met jezelf voor te bereiden, of ook wel preppen genaamd. Het is niet zo moeilijk!