Noodrantsoenen of 'Emergency Food'
Noodrantsoenen zijn een zeer nuttige toevoeging voor iedere voedselvoorraad, bug-out-bag, noodpakket, caravan of weekendhuisje. Wil je een noodrantsoen kopen dan ben je bij Noodzaken aan het juiste adres!
Noodrantsoen kopen
Emergency food of noodrantsoenen zijn door de extreem lange houdbaarheid en de hoge voedingswaarde een nuttige toevoeging voor iedere (lange termijn) voedselvoorraad, bug-out-bag, noodpakket, caravan of weekendhuisje.
Wat is een noodrantsoen?
Een noodrantsoen is een voorraad met lang houdbare voeding voor situaties waarin je geen tijd hebt om een maaltijd te kunnen bereiden. Voor wanneer je meteen voedingsstoffen tot je moet kunnen nemen. Voedselvoorraad die altijd paraat is voor wanneer je het nodig hebt.
Noodrantsoenen zijn daarom vaak lang houdbaar en meteen uit de verpakking te te consumeren. Ook bevatten ze vaak veel calorieën en voedingstoffen.
Energierepen zijn ook noodrantsoenen
Je kunt een sport-, muesli- of energiereep ook als noodrantsoen betitelen; ze leveren namelijk ook direct uit de verpakking veel energie en voedingsstoffen. En je hebt ze vaak bij je voor tijdens die situaties dat je meteen iets wilt of moet eten, bijvoorbeeld tijdens een mountainbiketocht. De houdbaarheid van deze repen is echter meestal niet heel erg lang, dus wanneer je een aantal energierepen aan je noodpakket of get-home-bag toevoegt, wat een aanrader is, zorg dan dat je die tijdig 'roteert'. Dit roteren is het vervangen door een nieuwe sportreep, waarbij je de 'oude' energiereep gaat consumeren, bijvoorbeeld tijdens een geplande fietstocht. Zo voorkom je ook onnodige verspilling.
Gebruik voedsel dat je ook in je dagelijks leven gebruikt voor je voedselvoorraad
Een tip is daarom ook meteen wanneer je een noodvoedselvoorraad gaat aanleggen om daar zoveel mogelijk artikelen in te stoppen die jij en je gezin ook in het dagelijks leven zouden gebruiken. Wanneer jullie normaliter geen artisjokken eten, of zelfs lusten, stop dan ook geen ingeblikte artisjokken in je voedselvoorraad ook al is het 10 jaar houdbaar. Het is jammer om bij het periodieke 'roteren' van je voedselvoorraad spullen weg te gooien omdat je ze niet lust of gaat gebruiken.
Noodrantsoenen kun je onderverdelen in een aantal soorten:
Gevriesdroogde noodrantsoenen
Gevriesdroogd voedsel is lang houdbaar en lichtgewicht. Bv. gevriesdroogde maaltijden van Trek’n Eat. Door het proces van vriesdrogen blijven de smaak en de aanwezige voedingsstoffen behouden. Je hoeft alleen maar water aan het gevriesdroogde voedsel toe te voegen om het klaar te maken.
Gerookt of gezouten voedsel
De antieke rantsoenen of klassiekers onder de noodrantsoenen. Voedsel houdbaar gemaakt door het te zouten, drogen en/of roken. Bv. gedroogde worst. Dit type noodrantsoen is niet meer van deze tijd, maar is als aanvulling wel een aanrader om wat meer variatie aan te kunnen brengen in je voedselvoorraad. Maar ga niet zoals in vroegere tijden op pad met alleen harde worst en gezouten vis.
Gecomprimeerde voeding (compact food rations)
Veel voedingstoffen en calorieën in een zo compact mogelijk formaat. Gewicht speelt hierbij minder een rol. Bv. NRG-5 of BP-5 noodrantsoenen. Dit type noodrantsoen wordt ook door hulporganisaties als Unicef en het Rode Kruis gebruikt tijdens crisissituaties. De houdbaarheid van deze gecomprimeerde rantsoenen is extreem lang, je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. Dat maakt dat dit een onderdeel is dat eigenlijk in elke moderne noodvoedselvoorraad thuishoort. Je kunt tijdens elke noodsituatie op dit type rantsoen vertrouwen.
Energierepen
Energierepen, muesli-repen of sportrepen hebben overeenkomsten met de categorie hierboven, omdat hier ook relatief veel calorieën en voedingsstoffen in een compacte vorm zitten. De houdbaarheid is wel minder lang, meestal enkele maanden tot zo'n 2 jaar. Maar als moraalbooster zijn ze onontbeerlijk en ook erg nuttig in survivalkits en overlevingssets waar het gewicht een grotere rol speelt. En als de einddatum in zicht komt is het helemaal geen straf om zo'n lekkere muesli-reep naar binnen te werken.
Binnenkort meer over dit onderwerp, o.a. over het bewaren van noodrantsoenen.